Geachte heer Kasteleijn,
De lokale overheid heeft een wettelijke zorgtaak voor de huisvesting van alle scholen voor het primair en voortgezet onderwijs in de gemeente. Dat doet zij door bouwkredieten beschikbaar te stellen voor (vervangende) nieuwbouw. Vervolgens worden alle scholen na ingebruikname juridisch eigendom van de schoolbesturen. Dit betekent dat het schoolbestuur verantwoordelijk is voor de bedrijfsvoering alsmede de instandhouding (onderhoud en aanpassingen) van het gebouw. Daarnaast heeft het schoolbestuur ook de zorgtaak voor de leerlingen tijdens de schooltijden en als werkgever ook voor het personeel. Daarvoor krijgen de schoolbesturen een rijksvergoeding om deze kosten te kunnen betalen. De gemeente Emmen heeft geen inventarisatie uitgevoerd ten aanzien van de ventilatie/luchtverversing in schoolgebouwen i.v.m. corona omdat het rijk dit probleem dat landelijk speelt heeft opgepakt.
DeĀ RijksoverheidĀ heeft tijdens corona een onderzoek gedaan naar ventilatie in schoolgebouwen:Ā Ventilatie in schoolgebouwen | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl
Ā
Verdiepend onderzoek gebouwtypen en ventilatiesystemen
Als aanvulling op het onderzoek van het Landelijk Coƶrdinatieteam Ventilatie op Scholen, heeft Ruimte-OK eenĀ verdiepend onderzoekĀ uitgevoerd naar gebouwtypen en ventilatiesystemen. Hieruit bleek het volgende:,
- 72,4 % van de 2.174Ā onderzochte schoolgebouwen voldoet aan de bestaande normen voor een gezonde lucht in de klas, 27,6% voldoet nog niet.
- Voor het primair onderwijs ligt het percentage dat niet voldoet op 27,9% en voor voortgezet onderwijs op 26,4%.
- In het primair onderwijs is de ventilatieproblematiek het grootst voor de gebouwen uit de jaren 1946-1978. In het voortgezet onderwijs geldt dit voor de gebouwen uit de jaren 1978-1992.
- Van deĀ verschillende type ventilatiesystemenĀ presteert het mechanische ventilatiesysteem het best. Het natuurlijke ventilatiesysteem presteert het minst.
Actieplan voor snelle verbetering van ventilatie op scholen
Om de ventilatie op scholen te verbeteren, is er eenĀ gezamenlijk actieplanĀ ontwikkeld. ErĀ komtĀ een hulplijn voor scholen, een spoeddienst van experts die helpen om de ventilatie op orde te maken en elk klaslokaal krijgt een CO2-meter.
Budget binnenklimaat scholen
Het kabinet stelt ā¬ 360 miljoen beschikbaar voor de verbetering van het binnenklimaat in scholen. Hiervan is nu bijna ā¬ 200 miljoen beschikbaar via de SUVIS-regeling. Daarnaast is er ā¬ 160 miljoen gereserveerd voor 2022 en 2023 om gerichte investeringen mogelijk te maken voor ventilatie. Hiervan wordt ā¬ 20 miljoen ingezet voor experts in zogenaamde hulpteams en de aanschaf van CO2-meters. Het ministerie van OCW bekijkt op dit moment hoe de resterende ā¬ 140 miljoen zal worden ingezet. Hierbij neemt het ministerie de uitkomsten van het Interdepartementaal Beleidsonderzoek Onderwijshuisvesting (IBO) mee en de ervaringen met de SUVIS. Of er weer een soortgelijke subsidieregeling komt, is nog onduidelijk. Hierover volgt binnenkort meer informatie.
De meest recente schoolgebouwen voldoen allemaal aan de eisen van het aangepaste Bouwbesluit 2021 en beschikken over goede binnenklimaat- en luchtverversingssystemen. De komende jaren worden er in de gemeente Emmen meerdere oude schoolgebouwen vervangen door nieuwbouw.
Zoals in Klazienaveen (5 oude schoolgebouwen), in Emmer-Compascuum (5 oude schoolgebouwen) en in Bargeres (3 oude schoolgebouwen). Dit zijn allemaal al lopende processen waarvan de bouw al is gestart of binnenkort gaat starten. En conform het door de raad in september 2021 vastgestelde Integraal Huisvestingplan PO-VO zullen er tot 2030 nog meer oude scholen worden vervangen door duurzame en moderne schoolgebouwen.
Ik hoop hiermee uw vraag voldoende te hebben beantwoord.
Hartelijke groet,
Dewy Leal
Wethouder Jeugd, Onderwijs, Cultuur en Welzijn
Gemeente Emmen